[quote=iza46]Mam to wydrukowane dla rodzin w ktorych pracuje https://www.caritas.de/hilfeundberatung/ratgeber/alter/pflegeundbetreuung/haushaltshilfenlegalbeschaeftigen nawet cisnienia nie mierze ,bo przyjezdzaja sluzby medyczne aby to zrobic.Ostatnio przez agencje zmuszono mnie do zakladania ponczoch uciskowych /robi to od roku opiekunka stala!!!!!!!!/ .Na wstepie oznajmilam pdp i synowi ,ze to pierwsze miejsce gdzie nie robi tego Pflegedienst i ten tydzien zrobie to .Zwrocilam uwage na jakosc tych ponczoch i brak wymiennych,ale......przeciez to powinna zmienniczka "ogarnac" .nie mam slow do postepowania agencji i rodzin!!!!!!!!!!!!To powinno byc karalne .P.S.plik jest na dole "
Download
Leitfaden zu Rahmenbedingungen der Beschäftigung von Haushaltshilfen (Stand Mai 2016) " swiezutkie info dla rodzin .
Pończochy uciskowe to także w heimach powinny być zakładane przez pielęgniarkę, a nie helfera, a co dopiero osobę na stanowisku pomoc domowa.
Nie chce mi się wierzyć, że to zakładanie cewnika w domu to na serio, moim zdaniem to pomyłka wynikająca z niewiedzy i ktoś w tej agencji nie rozróżnia zakładania cewnika od opróżniania worka na mocz, który jest tylko częścią cewnika.
Nawet po rocznym wykształceniu i dodatkowych kursach doszkalających takich rzeczy się nie robi po prostu.[/quote]
ludzie wykonujący te czynności bez uprawnień są poprostu głupi i nie rozumieją, że w razie jak coś pójdzie nie tak oni będą odpowiedzialni. nawet głupie rajstopy... komuś może się to wydawać proste i zakłąda i po problemie. one są jednak w jakimś celu zakładane. osoba zakładająca nie tylko je zakłada ale kontroluje, czy wszystko jest ok, czy nogi puchną, czy nie, czy stan jest stabilny, czy sie poprawia, czy pogarsza, czy rajtki są w dobrym stanie i tak dalej. a taka pomoc domowa przyjedzie, naciaga rajtki rok i myśli, że komuś przysługę robi a to jest niedzwiedzia przysługa. kiedyś czytałam artykuł, że rodziny sprowadzają polki, żeby ich rodzice szybciej zmarli. pzy takim podejściu niektórych opiekunk nie wykluczyła bym, że nie raz dochodzi do przedwczesnej śmierci przez złą opiekę lub niedopatrzenie... strach sie bać.