Syrop cebulowy, może budzi nie miłe smakowe skojarzenia, ale w formie soku - smakuje dosyć dobrze, szybko rozgrzewa, chroni przed przeziębieniem, dostarcza witaminy, takie jak: A,B,C, ponad to bogata jest w wapń, magnez, fosfor, chrom, błonnik, zwalcza także anemię.
Nie wiele nam potrzeba do jego sporządzenia:
Potrzebujemy:
2 duże cebule
sok z cytryny
miód
Cebule drobno siekamy. Wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z dziesięcioma łyżkami miodu i zalewamy mieszanką cebulę.
Zostawiamy na dobę w ciepłym miejscu. Przelewamy mieszankę przez sitko. Gotowy syrop z cebuli (jedną łyżkę) dodawaj do połowy szklanki ciepłej wody i pij, gdy czujesz, że łapie cię przeziębienie, ale i nie tylko. Dobry środek profilaktyczny.