Drodzy przyjaciele,
Jestem nowy na tym forum. Szukam opiekuna dla mojej mamy, więc jest to prośba bezpośrednio od członka rodziny w południowo-zachodnich Niemczech w pięknym mieście między Stuttgartem a Monachium.
Administrator: daj mi znać, jeśli jest to właściwy wątek.
Moja mama ma 88 lat, kiedyś była pisarką. Doznała udaru mózgu z połowiczością połowiczną po lewej stronie. Nadal jest bystra i mądra, a momenty nierealne. Mówi biegle po angielsku i francusku (i niemiecku) i uwielbia rozmawiać i czytać.
Ona waży 54 kg. Inne choroby: utrata krótkotrwałej pamięci, czasami nietrzymanie moczu, ale rozpoznaje, kiedy musi iść do łazienki (przy pomocy wózka inwalidzkiego lub toalety, ograniczona ruchliwość). Ona je sama, myje twarz, sama myje zęby i pomaga mi się ubierać.
Jej przyjaciółka odwiedza ją codziennie przez większość dnia, ma samochód, robi zakupy i gotuje. Nowoczesny piękny apartament z pokojem gościnnym i dostępem do Internetu znajduje się kilka kroków od centrum miasta, uroczego, zabytkowego miasteczka średniej wielkości ze wszystkimi sklepami, piekarniami, restauracjami itp.
Wymagania: Kobieta-opiekunka (stałe stanowisko lub zmiana z innym opiekunem), dobra znajomość języka angielskiego lub francuskiego lub niemieckiego. Absolutny niepalący. Doświadczony w opiece. Powinien być cierpliwy, z empatią i wyrozumiałością wobec pacjentów po udarze. Przebieranie się, łazienka i higiena, prysznic pod prysznicem, zabranie jej do terapeuty lub do kawiarni, mobilizowanie i ćwiczenia chodzenia i używania lewej ręki. Nie wymaga prawa jazdy. Gotowanie nie jest konieczne, ale z pewnością nie mogła odmówić wielkiemu Bigosowi. Moja mama śpi w nocy, musi iść do łazienki o 6 rano, idzie spać około 19:30. Chociaż w nocy nie ma nic do zrobienia, wymagane jest zameldowanie się w niej (czuwanie). Zabranie jej do łóżka / z łóżka na noc i popołudniową drzemkę. Dostępne od zaraz.
Wynagrodzenie: 1400 EUR netto miesięcznie, składki rentowe płacone od średniej krajowej, ubezpieczenie zdrowotne na wypadek choroby w Niemczech (EKUZ), legalna praca, bezpłatne zakwaterowanie i wyżywienie.
Proszę o e-mail po więcej szczegółów.