[quote=Gabi55][quote=..?eto]Cześć!
Ja z gdańska mam dwie możliwosci tanich lotów do Dortmund, lub do Hamburg Lubeka.
Sprawdziłam i jak bym się uparla , to mogłabym z tej lubecki skorzystać, ale to w sumie bedzie 5 przesiadek do pinnebergu .W sumie jak policzylam od domu do domu ok.7 godzin zamiast 14-15 godzin .
Cenowo zmieszcze sie w cenie biletu za open autobusowy , ale tez zależy od daty cena przelotu.
Mozna to wszystko zgrac.
Już nawet spr. sobie wylot 6.05.16 roku.
No właśnie,ale te przesiadki i targanie z bagażem.
Ale moze sie jednak namyślę , bo w sumie wszystkie przesiadki są dobrze skomunikowane.
Zobaczę.
na razie wracam 7 marca Estem.
Pa. :)
Eto.....a probowałaś pociągiem?
Ja byłam baaardzo mile zaskoczona jak wracałam z Kiel do Warszawy - zapłaciłam 39e za bilet (+chyba 3e za miejscówke na trasie Kiel-Berlin, ale to niekonieczne) - jechałam 11 godz. zamiast ok. 20 autobusem liniowym. Wygoda i komfort nie do porównania - pierwszy raz po podróży wcale nie byłam zmęczona.
Ty jesteś chyba w Pinneberg? - to do Gdańska masz połączenie z 2 przesiadkami (Hamburg i Berlin) - czas podróży: 8.26 - cena Spaarpreis: od 59e.
Niestety na 7.03. te najtańsze już wyprzedane, można dostać za 79e......ale już na 8.03. są i po 59e![/quote]
Dzięki Gabi za zapodanie pociągu.
Jakos nie brałam pod uwagę pociągów.
może ze względu na jakość wagonow jaka byla do tej pory no powiedzmy taka sobie.Ale przeciez wiele sie zmienilo.
Widzę , że cenowo tez jest nie najgorzej.
No zastanowie sie .
No i ten czas bajeczny 8godzini 26minutplus jeszcze 1godzina 15 minut do mego miasta i jeste w 10 godzin wdomu.
no no rozważę, tym bardziej , że idzie lato .
W pociągu jest poza tym wiecej przestrzeni, można sie troche poruszać do warsu, na korytarzyk w przedzialę w najgorszym razie 8 osob, a jak nawet bez przedzialow to przestrzen wieksza i nie nachuchane tak jak w autokarze.
Chyba juz wiem , że spróbuje.
Dzięki :)[/quote]
No własnie o tą przestrzeń chodzi i oczywiście czas. Jedziesz Eurocity i Intercity - jakosc wagonów jest o wiele lepsza niz w autobusie .....poza tym o wiele wiecej miejsca. Pociągi niemieckie są przeważnie bez przedziałów - ten relacji Berlin Gdańk ma takie i takie wagony - mozna sobie wybrać przy rezerwacji (w cene jest wliczona miejscówka na ten pociąg, bo on tylko z miejscówkami).
Ważne: nigdy nie kupuj za jednym zamachem powrotnego! - bo wtedy automatycznie bilet w jedną stronę jest liczony po pełnej cenie: 133,60
Jesli znasz datę powrotu - możesz nawet tego samego dnia kupic....ale osobno (wtedy załapiesz się też na Spaarpreis).
Warto też wcześnie sprawdzić (nawet w necie) na jakie dni są jeszcze te najtańsze bilety - to są te same miejsca, co za pełną cenę i ta sama jakość podróży, tylko jest ich niewiele (limit) i mają ograniczenia formalne - np. nie możesz ich zwrócić. Ja w kazdym razie byłam baaaardzo zadowolona z tej podróży :) :) :)