Jolanto droga,
witaj serdecznie na forum – to wielka kopalnia wiedzy, trzeba tylko trochę czasu poświęcić, żeby znaleźć żądane informacje. Zanim napisałam pierwszego posta, ponad miesiąc czasu w zasadzie z zapartym tchem łykałam wszelkie znalezione tutaj porady oraz opisy niezliczonych przygód opiekunek. Pytałam, błądziłam i tak właściwie nikt mi otwarcie na forum też żadnej firmy nie polecił. Z biegiem czasu i coraz to wnikliwszym wgłębieniem się w lekturę tego forum, odkryłam, dlaczego tak się dzieje. Otóż komentarzy typu: „polecam szczerze agencję XXX z miasta YYY, bo są uczciwi, prawdomówni i gwarantują wysokie płace” nikt nie traktuje poważnie, gdyż często pisane są przez podstawione osoby właśnie z agencji, które takimi wpisami próbują zwerbować nowe opiekunki. Dlatego też otwarcie prawie żadna opiekunka nie poleca firmy, nawet z tego powodu, żeby nie być podejrzanym o werbowanie. Natomiast każda Ci powie, na co uważać przy podpisywaniu umowy, jakich zapisów się wystrzegać i jak sobie zorganizować pierwszy wyjazd – wiem to z doświadczenia.
A strony, które poleciła Amelia trzeba po prostu wnikliwie przeczytać i wyciągnąć odpowiednie wnioski, czyli oddzielić ziarno od plew.
Mam nadzieję, że nie poczułaś się ani skarcona, ani pouczona, bo w żadnym wypadku nie było to moją intencją. Pozdrawiam.