[quote=ona][quote=martusia1056]Bez urazyy, ale.... Dlaczego "im starsza tym lepiej''??? Wcale tak nie uwazam, wrecz przeciwnie.... mloda zna lepiej jezyk- szybciej sie uczy, jest bardziej zaangazowana w prace. a gotowac czy sprzatac mloda tez potrafi. tylko wlasciwie chodzi o papierki gdzie i jak dlugo sie pracowalo....
a z drugiej strony te starsze tez kiedys byly mlode, wiec trzeba dac szanse wszystkim:))))
pozdrawiam
Starsza pani ,ktora jest np osoba lezaca z pewnoscia lepiej sie poczuje gdy pampersa bedzie jej zmieniac rowniez starsza pani ,niz mlodziutkie dziewcze czy chlopiec. (oczywiscie sa rozne podopieczne ,gdzie nie ma potrzeby zmiany pampersow)
Jak sama napisalas : "mloda zna lepiej jezyk- szybciej sie uczy, jest bardziej zaangazowana w prace. a gotowac czy sprzatac mloda tez potrafi." Wiec mamy to juz za soba i jeszcze dzieci odchowane ,czest juz emerytura i mozemy sie zajac podopiecznym bez zaprzatannia sobie glowy innymi sprawami -tak na to patrza potencjalni nasi pracodawcy:)
No i jeszcze taki "drobny szczegol " - doswiadczenie zyciowe.
Napisalam to wszystko ,poniewaz z takimi opiniami sie spotkalam ,ale to wcale nie znaczy,ze mlode dziewczeta nie maja szans w tej pracy ,sa rownie mile widziane jak i te starsze -wystarczy tylko miec do tej pracy serce ,szacunek do ludzi uzaleznionych od nas i empatie.
Na stronie tego portalu masz wszystkie agencje z ktorymi warto lub nie warto wyjechac -wystarczy poczytac
A tak nawiasem ...Dlaczego sadzisz ,ze mloda lepiej zna jezyk?,jest bardziej zaangazowana? - nie zebym sie czepiala ,bez urazy:)[/quote]
Member, wydaje mi się że Ty właśnie masz rację, ja zaczęłam szukać pracy jako opiekunka na własną rękę, odpisałam na kilka ogłoszeń no i właściwie zaraz dostałam odp. w bardzo krótkim czasie , wybrałam miejsce które najbardziej mi odpowiadało, z reszty musiałam zrezygnować o czym poinformowałam. Ludzie którzy do mnie pisali zaznaczali że jeżeli bym zmieniła zdanie to oni są gotowi mnie zatrudnić. Moim atutem jest właśnie wiek i doświadczenie, co w mejlach do mnie zaznaczali, zaznaczali też żę wolą osobę starszą.[/quote]
A ja mysle ze wolą starsze osoby ponieważ ,nie wszystkie ,jednak potrafią ciężko pracować i nie tak szybko rzuca stelle jezeli na miejscu zamiast chodzacej babci zastana 120 kg leżąca babcie z demenz.
Z czego wnioskuje to?Juz to widzialem na zachodzie jak panie z polski pracowaly na tasmie w fabryce,tasma smigala bardzo szybko a Panie kolo 50 zamiast zwrocic uwage ze to za szybko mowily"az tak zle nie jest" po czym narzekały jak to plecy ich bolaly.
Na druga zmiane przyszly mlodsze Polki i juz zwracaly uwage ze za szybko,po prostu mialy ta mlodziecza odwage sie postawic ,zwrocic uwage....Moze o to chodzi ..A moze sie znowu myle ? ;)