Nowa regulacja dotycząca minimalnej stawki godzinowej na umowie zlecenie obejmuje:
umowy o świadczenie usług, do których stosuje się przepisy o zleceniu,
umowy zlecenia
Ustawa z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę
Art. 1.Użyte w ustawie określenia oznaczają: ...
1a) „minimalna stawka godzinowa” – minimalna wysokość wynagrodzenia za KAŻDĄ GODZINĘ wykonania zlecenia lub świadczenia usług, przysługująca przyjmującemu zlecenie lub świadczącemu usługi.
Wysokość wynagrodzenia zleceniobiorcy powinna być ustalona w umowie w taki sposób, aby za każdą godzinę wykonania zlecenia nie było ono niższe niż wysokość minimalnej stawki godzinowej. Zleceniobiorca może mieć roszczenie o wypłatę tej stawki, nawet jeżeli w umowie określono kwotę wynagrodzenia na niższym poziomie. W przypadku gdy zlecenie zostanie przyjęte do wykonania wspólnie przez kilka osób, stawka minimalna odnosić się będzie do każdej z nich.
Nieprzestrzeganie tego obowiązku skutkuje sankcjami za niewypłacanie minimalnej stawki godzinowej.
Art. 735 kodeksu cywilnego stanowi, że:
Jeżeli ani z umowy, ani z okoliczności nie wynika, że przyjmujący zlecenie zobowiązał się wykonać je bez wynagrodzenia, za wykonanie zlecenia należy się wynagrodzenie
?
Zmuszanie do pracy bez wynagrodzenia jest zmuszaniem do pracy niewolniczej .Gdzie zgłaszać ?
Państwowej Inspekcji Pracy
Okręgowy Inspektorat Pracy w Warszawie
ul. Płocka 11/13
01-231 Warszawa
KOMENDA GŁÓWNA POLICJI
ul. Puławska 148/150,
02-624 WARSZAWA
z tytułem : Praca niewolnicza bez wynagrodzenia. Proszę podjąć czynności
sprawdzające.
Dyrektor Izby Administracji Skarbowej w Warszawie
ul. Alojzego Felińskiego 2B
01-513 Warszawa
Z tytułem :
Gdzie uciekają podatki czyli praca niewolnicza bez wynagrodzenia.
Prokurator Okręgowy w Warszawie - Mariusz Dubowski
ul. Chocimska 28,
00-791 Warszawa
Zmuszanie podstępem do pracy niewolniczej bez wynagrodzenia.
Centrala Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
ul. Szamocka 3, 5 01-748 Warszawa
Z oficjalnym pismem aby przyjrzeli się działalności danej agencji,
Na końcu Sąd cywilny o zapłatę za wszystkie przepracowane godziny na zleceniu wraz z należnymi odsetkami za zwłokę oraz odszkodowanie za zmuszanie mnie za pomocą fikcyjnej umowy niby to gwarantującej mi określoną ilość godzin pracy na zleceniu i określony czas wolny na zleceniu, którego nie miałam, do świadczenia pracy niewolniczej bez wynagrodzenia .