Pisałem ostatnio o tym, że myślę by założyć gewerbe. Napisałem do wielu z Was maile z prośbą o pomoc w tej sprawie. Dzisiaj trochę sobie poczytałem i jestem załamany. Z wszystkich możliwych opcji pracy jako opiekun osób starszych nie jestem chyba w stanie wybrać żadnej. Poniżej napiszę czemu, a jeśli w czymś się mylę, to proszę doświadczone grono forumowiczek/forumowiczów o sprostowanie.
1. Praca przez agencje.
Tu chyba mogę napisać najwięcej. A że skupiam się tylko na minusach, to jest ich wiele: brak/mało ofert dla mężczyzn, brak/rzadko spotykane składki odprowadzane od najniższej krajowej lub kwoty zarobku, masa przekrętów, długie oczekiwanie na ofertę, oferty z kosmosu itd. nawet nie chcę tego dalej rozwijać, bo tą opcję już dawno wybiłem sobie z głowy.
2. Działalność gospodarcza z meldunkiem w Polsce.
Wyczytałem, że najpierw trzeba prowadzić działalność przez 2 miesiące w PL by dostać A1. To jeszcze bym przeżył, ale są kolejne problemy. Cytat z jednej z forumowiczek "Druk A1 dostajemy na czas trwania umowy , nawet na 24 miesiące. Jest tylko jedno ,,ale" . W Niemczech mozemy prowadzic polską DG tylko pół roku w roku podatkowym. Po tym czasie musimy przejsc na ustawodawstwo niemieckie i tutaj opłacac składki i podatki. Po dwóch miesiącach przerwy , ale dalej wykonując działalnosc w Polsce, mozemy sie ubiegac o kolejny druk A1 i z pewnoscia go otrzymamy, na podanych wyzej zasadach."
W skrócie - MASAKRACJA
3. Gewerbe z meldunkiem w DE (np. na adres firmy)
Myślałem, że tu nie będzie problemu, bo Niemcy to taki ułożony kraj. Powiem szczerze, że się załamałem. Głównie z dwóch powodów tj. minimum 2-3, jak nie więcej zleceniodawców, kwota wolna od podatku 8 tys. euro. Do tego znalezienie uczciwej firmy, która będzie za nas prowadzić firmę, nie jest takie łatwe.
Pewnie wielu z Was napiszę, że idę na łatwiznę. Niektórzy tutaj, mają już emerytury i renty i przez to inaczej patrzą na moją sytuację. Ja pracuje w Polsce, ale nie wytrzymuje już psychicznie w mojej pracy i w domu. Jestem uczciwy i pracowity, ale w moim fachu ciężko znaleźć gdzieś indziej pracę. Jestem drobnym chłopakiem i nie nadaje się do ciężkich prac fizycznych, tym bardziej, że jestem po jednej poważnej operacji (w opiece dałbym radę). Mam już 30 lat i ciężko jest się przekwalifikować w tym wieku.
Jak sami widzicie, nie jest lekko. Czy jesteście w stanie mi cokolwiek doradzić? Czy może jest jednak jakaś legalna i nieskomplikowana możliwość pracy w DE jako opiekun, o której nie wiem?
Żeby było jasne, to nie szukam wyjazdu na zastępstwo, czy na miesiąc. Myślałem o wyjeździe na dłużej.